Κυριακή, Μαΐου 26, 2013

Μια σοβαρή διαδικασία και μια εξίσου ενδιαφέρουσα γνωμοδότηση φέρνει στην επιφάνεια ρεπορτάζ της Νάντιας Βασιλειάδου, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Χρειάζονται τομές στη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΕΕ.
Μια σοβαρή διαδικασία και μια εξίσου ενδιαφέρουσα γνωμοδότηση φέρνει στην επιφάνεια ρεπορτάζ της  Νάντιας Βασιλειάδου, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Σύμφωνα με αυτό έχει ξεκινήσει διαδικασία επανεξέτασης των στόχων της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τα απόβλητα (208/98 ΕΚ), της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων (99/31/ΕΚ)και της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (94/62/ΕΚ).
Στη σχετική διαδικασία προβλέπεται η γνωμοδότηση διαφόρων οργάνων, ανάμεσά τους και της Επιτροπής των περιφερειών, που θα συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα στην 102η σύνοδο της ολομέλειας της Επιτροπής
Η συζήτηση θα γίνει επί ενός σχεδίου γνωμοδότησης, το οποίο έχει διαμορφώσει και προτείνει στην ολομέλεια η επιτροπή «Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και ενέργεια» της Επιτροπής των περιφερειών, στην 18η συνεδρίασή της, στις 24/4/2013.

Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αυτούσια τη γνωμοδότηση, στην τελική της μορφή και συνιστούμε να διαβαστεί από την πρώτη γραμμή μέχρι την τελευταία. Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο, που αν καταφέρει να φτάσει να υιοθετηθεί από τα όργανα της ΕΕ, θα επφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Ως προς την τελευταία δυνατότητα, κρατάμε, προς το παρόν, «μικρό καλάθι», καθώς είναι πολύ πρόσφατα τα περιστατικά των διφορούμενων δηλώσεων του κ. Κρεμλή, στελέχους της ΓΔ περιβάλλοντος της ΕΕ και η αναβολή, κατόπιν πιέσεων, της επίσκεψης κλιμακίου της Επιτροπής αναφορών του Ε/Κ στην Ελλάδα.

Ασχολίαστη δεν μπορεί να μείνει, φυσικά, και η στάση του κ. Σγουρού, ο οποίος ενώ είναι γνώστης της σχετικής γνωμοδότησης στην Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει, και την αποκρύπτει και προχωρά στους γνωστούς διαγωνισμούς των εργοστασίων, σε πλήρη αντίθεση με αυτήν.

Όπως κάνει και με το «θάψιμο» της αναγκαίας αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής. 
Ίσως και γι αυτό, ακριβώς, το λόγο: για να προλάβει να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα έργα, προτού διαμορφωθεί το όποιο νέο πλαίσιο. 

Οφείλει να ξέρει, όμως, ότι αν καταφέρει να υλοποιήσει τις φιλοεργολαβικές επιλογές τους, κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα ενώπιον τεράστων πολιτικών, και όχι μόνο, ευθυνών, όπως πολλοί άλλοι-ες σαν αυτόν, που επιχείρησαν να διαχειριστούν τα απορρίμματα με παρόμιο τρόπο και βρέθηκαν, γι αρχή, στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (έκθεση 20/2012), για κατασπατάληση πόρων σε έργα ελάχιστης αποτελεσματικότητας.

Περισσότερα εδώ: