ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ρούλα Νάννου Επικεφαλής Δημ.Παράταξης «Κοντά στο Δημότη». |
Ένα ακόμη φέσι 7 εκατομμ. ευρώ στο Δήμο.
Στις 24/5/2012 το ΔΣ ψήφισε τη σύναψη Προσυμφώνου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΕΥΔΑΠ ΑΕ, για την τακτοποίηση των οφειλών του και την ανάληψη της διαχείρισης του δημ. δικτύου ύδρευσης από αυτήν.
Μία σύμβαση με πολύ δυσμενείς όρους τους οποίους υπαγόρευσε η ΕΥΔΑΠ και δυστυχώς αποδέχτηκε η πλειοψηφία του ΔΣ.
Όταν ανέλαβε η σημερινή Δημ. Αρχή το συνολικό χρέος του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ ήταν 4.460.982 e, ενώ στις 1/5/2012 το αντίστοιχο χρέος ανήλθε στα 7.598.520 e. Η αύξηση του χρέους κατά 3 εκατομμ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος στο διάστημα αυτό δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ στην ΕΥΔΑΠ.
Και το αστείο είναι ότι ο Δήμαρχος το ΄χε και καμάρι.
Στους 16 αυτούς μήνες, η ΕΥΔΑΠ χρέωσε το Δήμο με 2,5 εκατoμμ. για όλο το νερό που προμήθευσε (Υπηρ.+ Δίκτυο ύδρευσης), ενώ ο Δήμος αντίστοιχα εισέπραξε από τους καταναλωτές του δικτύου 3,5 εκατομμ. ευρώ.
Και το ερώτημα είναι γιατί δεν απέδωσε το οφειλόμενο ποσό στην ΕΥΔΑΠ και πού τελικά πήγαν αυτά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ;
Για τις λειτουργικές ανάγκες είπε ο Δήμαρχος και το ‘κλεισε το θέμα.
Τα ίδια δηλ. που λέγανε και οι προκάτοχοί του, τους οποίους κατηγορούσαμε μαζί τότε. Όμως τα ερωτήματα παραμένουν και είναι αμείλικτα.
Η αποχέτευση συνεχίζεται με χρήματα του ΠΔΕ, η πλατεία Μακεδονίας και ο αγωγός όμβριων στην Αγ.Μηνά φτιάχτηκαν από την Περιφέρεια, το σχολείο των Παλουκίων καρκινοβατεί με χρήματα του ΟΣΚ, οι λακκούβες στους δρόμους ακόμη να κλείσουν.
Πού λοιπόν πήγαν τόσα λεφτά;
Έχει γίνει κανένα έργο που να δικαιολογεί έστω και μέρος του ποσού αυτού, και δεν το ξέρω; Ας μας το πουν επί τέλους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ψηφίσανε να πάρουνε κι άλλο δάνειο για να ξοφλήσουνε την ΕΥΔΑΠ που σημαίνει ότι ο Δήμος θα επιβαρυνθεί με άλλα 4,8 εκατομμ. τόκους (20ετή εξόφληση). Αυτά αθροιζόμενα με τα 2,5 εκατομμ. της αύξησης του χρέους προς ΕΥΔΑΠ (αφαιρουμένων των προσαυξήσεων), δημιουργούν ένα πρόσθετο χρέος για το Δήμο ύψους 7,3 εκατομμ. ευρώ.
Παράλληλα, δρομολογεί χωρίς αιτιολογία την μακροχρόνια ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ της διαχείρισης του δημοτικού δικτύου ύδρευσης για το οποίο πλήρωσαν οι κάτοικοι και τώρα, χωρίς καν αντάλλαγμα, το παραδίδει στο έλεος της ΕΥΔΑΠ, μιας ΑΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών και που σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, « Στην περίπτωση που η ΕΥΔΑΠ αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης μιας περιοχής, τότε στην Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί με το Δήμο, θα εφαρμόζεται το σύνολο του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΥΔΑΠ με εξαίρεση την τιμολογιακή πολιτική », που σημαίνει ότι οι καταναλωτές των περιοχών αυτών δεν θα έχουν το ίδιο τιμολόγιο και θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα το νερό (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 8/2/2012).
Το ότι επίσης θα εφαρμόζεται το σύνολο του νομοθ/ρυθμ. πλαισίου της ΕΥΔΑΠ, αυτό σημαίνει ότι σπίτι που στερείται άδειας οικοδομής, δεν μπορεί να υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ. Και τι θα γίνει όταν η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου και των ρολογιών;
Θα αρχίσει να ζητάει άδειες οικοδομής; Και τι θα γίνει τότε, θα τους κόβουν το νερό; Θα γυρίσουνε στις στάμνες;
Μήπως τελικά όλο αυτό το σκηνικό αποβλέπει στον εξαναγκασμό των ιδιοκτητών να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα, ώστε να αρχίσει να ρέει χρήμα στο άδειο Ταμείο του Κράτους και κατ΄ επέκταση του Δήμου;
Και πού θα βρούνε σήμερα οι άνθρωποι αυτοί τόσες χιλιάδες ευρώ για να τα τακτοποιήσουν;
Τι θα απογίνουν οι επί συμβάσει υπάλληλοι της Ύδρευσης του Δήμου, αφού η ΕΥΔΑΠ θα επιλέξει ορισμένους μόνο απ΄ αυτούς και θα τους πληρώνει για όσο διάστημα κρίνει η ίδια ότι τους χρειάζεται; Θα πάνε σπίτια τους;
Οι εύλογες αυτές ανησυχίες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη διοίκηση του Δήμου όταν έλθει η στιγμή της τελικής απόφασης για την μακροχρόνια παραχώρηση του δικτύου.
Σ’ ένα προηγούμενο δημοσίευμά μου είχα πει ότι η σημερινή Δημ.Αρχή παρέλαβε χρέος 26 εκατομμ. και θα παραδώσει με την αλόγιστη διαχείριση που κάνει 40. Με το ρυθμό όμως που βαδίζει φοβάμαι ότι θα αγγίξει τα 50.
Το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Το φωνάζω τώρα και 10 μήνες.
Η λύση για να βγει από το αδιέξοδο ο Δήμος είναι μία και μοναδική.
Ένταξη του Δήμου στις ευεργετικές διατάξεις του Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης. Είναι σίγουρο, ότι αργά ή γρήγορα εκεί θα προστρέξουνε.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει και το αποφασίσει ο Δήμαρχος, τόσο καλλίτερα και για τον ίδιο και για τον τόπο.
Κι ας αφήσει κατά μέρος τις κορώνες περί ΔΝΤ, τη στιγμή που δεν μπορεί ή ακριβέστερα δεν θέλει να εφαρμόσει ούτε κι αυτό ακόμη το Πρόγραμμα Οικονομικής Αποκατάστασης του Δήμου, που ο ίδιος ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς να συντάξει, πληρώνοντάς το μάλιστα με 25.000 ευρώ. Ένα Πρόγραμμα που προτείνει τα αυτονόητα και αποτελούσε προϋπόθεση και δέσμευση υλοποίησης μαζί, για να εγκριθεί η αναχρηματοδότηση του χρέους από το ΤΠ&Δ.
Με τιμή Σαλαμίνα 31/5/2012
Ρούλα Νάννου
Επικεφαλής Δημ.Παράταξης «Κοντά στο Δημότη».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου