Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2013

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

 
Δημοσιοποιήθηκε, πριν λίγες μέρες, κείμενο με τις θέσεις επιτροπών αγώνα από τη Φυλή, το Γραμματικό και την Κερατέα, με αφορμή (τι άλλο;) την ταχεία δρομολόγηση από τον ΕΔΣΝΑ της δημοπράτησης τεσσάρων νέων εργοστασίων σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής, με ΣΔΙΤ και τη διαδικασία του «ανταγωνιστικού διαλόγου».

Σε μια κρίσιμη φάση σαν αυτή, κατά την οποία επιχειρείται η παγίωση ενός αντιπεριβαλλοντικού, φιλοεργολαβικού και πανάκριβου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και η ολοκληρωτική εκχώρησή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο, η πρωτοβουλία αυτή έχει από μόνη της ξεχωριστή σημασία.

Έστω κι αν γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, που είχε σαν συνέπεια την απώλεια της πρωτοβουλίας των κινήσεων από τις συλλογικότητες που εκφράζουν, εν δυνάμει, τις τοπικές κοινωνίες και το καλώς εννοούμενο δημόσιο συμφέρον.

Στα θετικά της πρωτοβουλίας θα πρέπει να καταλογιστεί, επίσης, το γεγονός ότι αρχίζει να κατανοείται ευρύτερα η κρίσιμη σημασία που έχει η αντιπαράθεση μιας εναλλακτικής λύσης, στις σημερινές συνθήκες και όχι στο αόριστο μέλλον, στον αντίποδα των κεντρικών επιλογών κράτους και κεφαλαίου.

Από την άλλη, το περιεχόμενο της κοινής παρέμβασης των επιτροπών αγώνα φέρνει στην επιφάνεια υπαρκτά προβλήματα έλλειψης της αναγκαίας συναντίληψης, που στερούν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ένα μέρος από το δυναμισμό, το επιθετικό πνεύμα, την πειστικότητα και, κατά συνέπεια, τη διεισδυτικότητα σε ευρύτερα στρώματα των κατοίκων της Αττικής, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να τη χαρακτηρίζουν.

Και δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στη φρασεολογία, αλλά στην ουσία της παρέμβασης.
Κάποιες σκέψεις, γύρω από ορισμένα βασικά σημεία, θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε στη συνέχεια: http://prosynat.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7.html 

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων e-mail επικοινωνίας με την πρωτοβουλία: prosynat@gmail.com 

ιστολόγιο: http://prosynat.blogspot.com forum επικοινωνίας:
http://groups.google.com/group/prosynat 
e-mail επικοινωνίας με το forum: prosynat@googlegroups.com