Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2012

Δίκτυο ΜΕΣΟΣΓΕΙΟΣ SOS - NewsLetter Αυγουστος Σεπτέμβριος 2012

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες,
Διανύοντας πλέον τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου ο Ήλιος έχει μπει στο ζώδιο του Ζυγού κι εμείς αναζητούμε απεγνωσμένα…ισορροπίες. Δύσκολος στόχος, καθώς η ζυγαριά μοιάζει να γέρνει επικίνδυνα προς τη μια πλευρά, υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων, αλλά και των δυσοίωνων προβλέψεων για το μέλλον. Οι business as usual φωτιές του καλοκαιριού, οι ατελέσφοροι «ακροβατισμοί» στην υποτιθέμενη αντιμετώπισή τους, η εγκληματική ολιγωρία στην διαφύλαξη νευραλγικών για τη παγκόσμια βιοποικιλότητα οικοτόπων, απέδειξαν για μια ακόμη φορά, με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι στη χώρα μας, και ιδίως στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Τι κι αν η Ευρώπη μάς «τραβάει το αυτί» για την ικολογική μας ένδυα με παραπομπές και προδικαστικές αποφάσεις; Ο «βασιλιάς» θα εξακολουθήσει να περιφέρεται με αδαμιαία περιβολή, ξεπουλώντας βαθμιαία όλη την «γκαρνταρόμπα» του: από τις «εκτάσεις φιλέτα» μέχρι κάποια «κουρελάκια» γης, τις ταπεινές αλλά τόσο πολύτιμες για τα οικοσυστήματα βραχονησίδες, που βγήκαν πρόσφατα στο «σφυρί», στο όνομα της πολυαναμενόμενης ανάπτυξης. Απέναντι στη λαίλαπα αυτή οφείλουμε, ως Κοινωνία των Πολιτών, να παραμείνουμε όρθιοι «πληρώνοντας» με το ίδιο νόμισμα αναποδογυρισμένο: με την δική μας ανάπτυξη,εσωτερική και εξωτερική, ποιοτική και ποσοτική. Να βγούμε από το καβούκι της ατομικότητας και της αδιαφορίας, να νοιαστούμε για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, να θυμηθούμε τα κελεύσματα των παιδικών μας αναγνωσμάτων «ένας για όλους και όλοι για έναν». Ίσως πιο δύσκολο κι από το να ανατρέψουμε την πορεία των πραγμάτων, είναι το να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Με «πυξίδα» την πεποίθηση αυτή το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συνεχίζει την πορεία του και δίνει τον «αγώνα τον καλό», επενδύοντας σταθερά στις συνεργασίες, στη συμμετοχικότητα, στις καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έτσι βάζουμε κι εμείς ένα χεράκι για να γείρουμε τη πλάστιγγα, να «ντύσουμε τον βασιλιά», να πιστέψουμε τελικά σε ένα καλύτερο αύριο, ακόμα κι όταν οι προβλέψεις – αστρολογικές και μη – δεν είναι με το μέρος μας.
 
Μείνετε μαζί μας…


Τα δάση καίγονται, αποψιλώνονται και εσχάτως, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, αποκόπτονται πολιτικά και διοικητικά από το φυσικό τους Υπουργείο. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μαζί με εννέα ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν με επιστολή τους (13/8) προς τους επικεφαλής κυβερνητικούς εταίρους και τους αρμόδιους υπουργούς τη δυσαρέσκειά τους για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πρότειναν την ενσωμάτωση της κεντρικής δασικής υπηρεσίας στον αυτονόητα καθ’ύλην αρμόδιο φορέα.
Ενώνοντας την αγανάκτησή μας με τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, συνυπογράψαμε κοινή ανακοίνωση (23/8) με την οποία καταδικάσαμε την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χίου να αναστείλει το κυνήγι μόλις για 6 μέρες, αποστερώντας από την πανίδα του νησιού τη δυνατότητα για σταδιακή ανάκαμψη μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, που αποτέφρωσε 140 χιλιάδες στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.
Περιβαλλοντικών κακοποιήσεων συνέχεια… αυτή τη φορά με την διαιώνιση του προβλήματος ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία του, επί επταετία, κορεσμένου ΧΥΤΑ στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Η προκλητική ολιγωρία των υπευθύνων, που υποβαθμίζει εδώ και χρόνια κάποιες από τις πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της Caretta Caretta, προκάλεσε την αντίδραση (27/8) του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και 11 ακόμα περιβαλλοντικών οργανώσεων, που ζητούν την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος, προτείνοντας μέτρα για μια ολοκληρωμένη και με σεβασμό στους φυσικούς βιοτόπους διαχείριση απορριμμάτων. Ευτυχώς ή δυστυχώς η αντίδραση δεν ήρθε μόνο από εμάς… ακριβώς ένα μήνα μετά ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΕ για το ίδιο θέμα.
Μέσα στη γενικότερη περιβαλλοντική κακοδαιμονία, τα καλά νέα μάς ήρθαν από μακριά και συγκεκριμένα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο με την προδικαστική απόφασή του (11/9), αναγνωρίζει την παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Στο ΣτΕ εναπόκειται πλέον η τελική απόφαση…
Αν και ο καιρός δεν ήταν ακριβώς με το μέρος μας, συμμετείχαμε στο Θεσσαλονικιώτικο GREEN WAVE FESTIVAL (13-16/9) με παρουσία ενημερωτικού περιπτέρου και το διαδραστικό παιχνίδι ρόλων «Μαθήματα εγ-κλιματικής πολιτικής», που πραγματοποιήθηκε υπό πολύ αντίξοες (σχεδόν εγ-κλιματικές) καιρικές συνθήκες.
Η Τεχνόπολις έγινε για τέσσερις μέρες (20-22/9) Μικρόπολις, φιλοξενώντας το μεγαλύτερο φεστιβάλ ευαισθητοποίησης για μικρούς και μεγάλους. Στη «γειτονιά της φύσης», παρόν ήταν και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για να ενημερώσει και να παίξει με τους μικρούς επισκέπτες παιχνίδια για την εμπέδωση της σημασίας του Νερού.
Ταξιδέψαμε μέχρι τη Σαντορίνη για το συνέδριο THALATTA 2012 "Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές"  (22-23/9) και συμμετείχαμε σε Στρογγυλό Τραπέζι με θεματικό άξονα τα Θαλάσσια Καταφύγια.
Την ανάγκη για άμεση προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ2021) στη Βουλή, προκειμένου να σταματήσει η επιδεινούμενη περιβαλλοντική διολίσθηση του λεκανοπεδίου, ζητήσαμε με επιστολή μας προς τους αρμόδιους φορείς από κοινού με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και WWF Ελλάς.
Δε φτιάξαμε μόνο κοσμήματα από παλιά t-shirts, τασάκια από αλουμινένια κουτάκια και θήκες για κινητά από μπουκάλια σαμπουάν… Κυρίως φτιάξαμε το κέφι μας στη διαδραστική εκδήλωση ftiaxe me! (29/9), που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών κάθε ηλικίας. H δράση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση Stream for Change και με την καθοριστική συμβολή του Yiuco.com, έδωσε χρήσιμα tips προωθώντας τις πρακτικές της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης και εκτίναξε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των συμμετεχόντων.
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου δράσης των θαλάσσιων στρατηγικών, καταθέσαμε σχολιασμό στην οικεία σελίδα του ΥΠΕΚΑ.






Πείνα για νερό
Προς το τέλος ενός καλοκαιριού που σημαδεύτηκε από τόσο υψηλές θερμοκρασίες και εκτεταμένη ξηρασία, ώστε η Παγκόσμια Τράπεζα να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων και επισιτιστική κρίση, πραγματοποιήθηκε, από τις 26 έως τις 31 Αυγούστου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, η Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού 2012. Κύριο θέμα για φέτος ήταν η διασύνδεση της διατροφικής ασφάλειας με την επάρκεια των υδατικών πόρων, καθώς η επίτευξη της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας είναι μια σύνθετη πρόκληση, που περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες, όπως το νερό και την ενέργεια.

Που μπαίνουν τα όρια;

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις λεκανών απορροής, λιμνών, πλημμυρικών κοιτών και ελών, και γενικότερα υδάτων, που βρίσκονται σε διαφορετικές διοικητικές περιοχές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προκλήσεις στη διαχείρισή τους, σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠ), η οποία προτείνει καλύτερη ενσωμάτωση και συντονισμό μεταξύ χωροταξικού σχεδιασμού και διαχείρισης υδάτων.

Πολλαπλά τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στη γεωργία
Τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσιάζεται στη συνέχεια, συνηγορούν ως προς την αναγκαιότητα αναζήτησης εναλλακτικών υδατικών πόρων, μεταξύ των οποίων είναι και η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στην άρδευση, ειδικά αν πρόκειται για περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας. Όπως καταδεικνύεται από τη μελέτη, πέραν των σημαντικών περιβαλλοντικών ωφελειών που αφορούν το περιβάλλον, και τα οικονομικά μεγέθη συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σφηνάκια Νερού
Πλησιάζει ο χειμώνας και σε μερικές εβδομάδες θα ξεκινήσει η συλλογή της ελιάς και η παραγωγή ελαιολάδου. Τα υγρά απόβλητα από την επεξεργασία της ελιάς διατίθενται συνήθως σε εδάφη ή λίμνες εξάτμισης. Σε πολλές βέβαια περιπτώσεις καταλήγουν ανεπεξέργαστα σε επιφανειακά ρέματα, στη θάλασσα ή στα υπόγεια νερά. Μια ενδιαφέρουσα λύση για μικρά και διάσπαρτα ελαιοτριβεία, είναι η μεταφορά των αποβλήτων τους σε μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης, η θέση της οποίας επιλέγεται στον πλησιέστερο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ο καθαρισμός των λυμάτων γίνεται με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η πώληση της οποίας στη ΔΕΗ, καλύπτει πλήρως το κόστος μεταφοράς (των αποβλήτων) και λειτουργίας της μονάδας.


Μπέλενε – το γειτονικό success story ενάντια στην πυρηνική απειλη
Καθώς πληθαίνουν συνεχώς οι συζητήσεις και οι προτάσεις για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στα Βαλκάνια, αποφασίσαμε να σας παραθέσουμε το χρονικό της απόσυρσης του έργου για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Εκεί, τα γειτονικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα των δύο χωρών πέτυχαν μετά από 30 χρόνια αγώνα την οριστική ακύρωση του σχεδιαζόμενου σταθμού, τον περασμένο Μάρτιο.

Χτίζοντας πόλεις «παντός καιρού»
Ο μακροπρόθεσμος αστικός σχεδιασμός πρέπει να προσαρμόσει το αστικό περιβάλλον και να το καταστήσει πιο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αστικής πολιτικής και λήψη αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.



Θαλάσσια αγρανάπαυση
Τα αλιευτικά αποθέματα αποτελούν ένα σημαντικό δημόσιο αγαθό που έχει υποστεί μια, ενδεχομένως, ανεπανόρθωτη βλάβη εξαιτίας των δεκαετιών υπερεκμετάλλευσής του. Το αποτέλεσμα; Σχεδόν το ήμισυ όλων των αποθεμάτων του ΒΑ Ατλαντικού υφίσταται υπεραλίευση, βρίσκεται με λίγα λόγια σε χειρότερα επίπεδα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.



Ένα ταξίδι με προορισμό τη Δημοκρατία

«Δημοκρατία σε Κίνηση», «Μη βίαιη επικοινωνία», «Οργάνωση συλλογικών δράσεων» - έννοιες και θεματικές διαχρονικές αλλά και επίκαιρες όσο ποτέ, συνέθεσαν την ατζέντα του Ευρωμεσογειακού Συνεδρίου Νέων, που πραγματοποιήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας, τον Αύγουστο που μας πέρασε. Άξιος πρεσβευτής του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση ήταν ο εθελοντής μας Φοίβος Τσούμπος, ο οποίος και μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες του.


Auf Wiedersehen, pożegnanie, ciao, αντίο Grundtvig!
Μέσα στον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Grundtvig ICAMS και μαζί με αυτό ένα πολύ όμορφο «ταξίδι» ανταλλαγής εμπειριών, μεθοδολογιών και απόψεων μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν (Γερμανίας, Πολωνίας, Ιταλίας και Ελλάδας) πάνω στη θεματική της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μεταναστών και ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Βιοποικιλότητα

Η Συνέντευξη του μήνα
To Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS είναι μέλος του ΕΕΒ (European Environmental Bureau), του οργανισμού που εκφράζει τη φωνή των ευρωπαίων πολιτών, διεκδικώντας περιβαλλοντική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη και συμμετοχική δημοκρατία. Καθώς τα μέτωπα της περιβαλλοντικής ατζέντας που αφορούν στην διαχείριση των υδατικών πόρων είναι πολλά και ανοιχτά, μιλήσαμε με την Υπεύθυνη Πολιτικής του ΕΕΒ για τη Βιοποικιλότητα, το Νερό και το Έδαφος κα Sarolta Tripolszky διερευνώντας τις τάσεις, τις προοπτικές αλλά και την «επόμενη μέρα» για τα ευρωπαϊκά νερά.





Κάντε εντύπωση! και την εκτύπωση διπλής όψης σταθερή προεπιλογή στον υπολογιστή σας με τις εξής απλές κινήσεις:
Κάντε κλικ στο εικονίδιο start κάτω κι αριστερά στην οθόνη σας
Επιλέξτε "Πίνακας Ελέγχου" (control panel)
Συνεχίστε με διπλό κλικ στο "Εκτυπωτές και Φαξ" ή "Εκτυπωτές" ανάλογα με την επιλογή του υπολογιστή σας.
Κάντε δεξί κλικ στον εκτυπωτή που χρησιμοποιείται και επιλέξτε "Προτιμήσεις εκτύπωσης" (Printer Preferences).
Επιλέξτε το κουτάκι "Φινίρισμα" (Finishing) και εν συνεχεία την επιλογή "Εκτύπωση και στις δύο όψεις" (Print on both sides).
Πατήστε "Εφαρμογή" (Apply), μετά OK και είστε έτοιμοι.
Εννοείται ότι παράλληλα ανακυκλώνουμε και επαναχρησιμοποιούμε χαρτί, μελάνι και τόνερ και αποσυνδέουμε (όχι απλά σβήνουμε) τον υπολογιστή και τον εκτυπωτή μας.
Η αναπαραγωγή των κειμένων είναι ελεύθερη με αναφορά στην πηγή.

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS | Μαμάη 3Α, Αθήνα 10440 | Τηλ./Fax:210 8228795
Email: info@medsos.gr | Ιστοσελίδα: www.medsos.gr